Rajčice su moćno oružje protiv srčanih bolesti

Top – vesti – Top informacije

Nije novost da prehrana bogata povrćem može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, no stručnjaci su ovoga puta analizirali preko 100 studija koje su pokazale da neke namirnice imaju osobito snažan utjecaj na smanjenje mnogih vrsta srčanih bolesti i mortaliteta.

Konkretno, znanstvenici su proučavali vezu između srčanih bolesti i prehrane, naime – crvenog mesa, piletine, jaja, mliječnih proizvoda, sjemenki i žitarica. Nalazi sugeriraju da je prehrana s niskim udjelom mesa i visokim udjelom povrća povezana s manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.

Bilje i rajčice mogu značajno smanjiti taj rizik. To je zato što je rajčica, na primjer, bogata antioksidantom likopenom za koji se pokazalo da poboljšava vaskularnu funkciju i štiti od bolesti.

Osim toga, zamjena maslaca, bogatog zasićenim mastima, mononezasićenim mastima, poput maslinovog ulja, dodatno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Istraživači također kažu da je konzumiranje najmanje dvije porcije povrća dnevno dovoljno da se taj rizik smanji do 34 posto. U tom smislu najkorisnije je zeleno povrće i rajčica.

Posljednje ažuriranje 29 kolovoza, 2021 od strane admin

(Posjeta 39 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts