VIDEO: Ujedinjeni Arapski Emirati proizvode vlastitu kišu

Top – vesti – Top informacije

Obilna bujna kiša nalik monsunu bila bi uobičajen prizor u dijelovima jugoistočne Azije, ali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na vrhuncu ljetnog toplinskog vala koji redovito lebdi oko 50 stupnjeva Celzijusa, to je pravo čudo.

Prema podacima Nacionalne meteorološke službe UAE, dogodila se operacija – “sijanje oblaka” kako bi se povećale količine oborina u zemlji. Sjetvu oblaka izvodili su zrakoplovi s posadom koji su ispuštali kemikalije poput srebrovog jodida u oblake kako bi potaknuli povećane količine padalina.

U nastojanju da spriječe potonuće zemlje, UAE su 2017. uložili 15 milijuna dolara u devet različitih kišnih projekata.

Jedan sustav koji će se testirati u UAE koristio je bespilotne letjelice koje “pucaju” električnim nabojem u oblake. Projekt su vodili istraživači sa Sveučilišta Reading u Engleskoj. Profesor Maarten Ambaum, koji je radio na projektu, rekao je za BBC u ožujku da UAE ima dovoljno oblaka za stvaranje kišnih uvjeta. Projekt je pokušao spojiti kapljice vode i zalijepiti ih kad dobiju električni impuls, “poput suhe kose do češlja”.

“Kad se kapi skupe i budu dovoljno velike, pašće poput kiše”, rekao je. Ambaum. Primjena električnih “šokova” u oblacima bila je poželjnija jer ne zahtijeva upotrebu kemikalija.

Posljednje ažuriranje 29 kolovoza, 2021 od strane admin

(Posjeta 65 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts