Nova korona-karta o covid-19

Top – vesti – Top informacije

ECDC je objavio novu korona-kartu. Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija crvene su na novoj karti ECDC-a. Grad Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom. 

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200 s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Na prošlotjednoj karti u narančastom je bila cijela Hrvatska. Ministar Beroš ranije danas je najavio da bi se dio Hrvatske mogao zacrveniti. “Prema neslužbenim podacima, vjerujemo da će jadranska Hrvatska ostati u narančastom. Ono što je sporno je panonska Hrvatska, koja bi se mogla danas zacrveniti zbog činjenice da je visoki postotak pozitivnih među testiranima”, rekao je Beroš

Turistički konkurenti praktički svi u crvenom

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamnocrvenom, dok je Cipar u tamnocrvenom. Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom, tamnocrvenom ili narančastom. Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom. 

Slovenija je u crvenom, a crvene se i južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narančast. Nizozemska je isto većim dijelom narančasta. U Skandinaviji su Norveška i Finska narančaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litva i Estonija na Baltiku, a Latvija je u narančastom.

Narančaste su regije one koje u 14 dana imaju manje od 50 aktivnih slučajeva, a udio pozitivnih testova četiri posto ili više, one koje u 14 dana imaju više od 50, a manje od 75 aktivnih slučajeva i čiji je udio pozitivnih testova jedan posto ili manji, kao i one koje u 14 dana imaju između 75 i 200 aktivnih slučajeva te čiji je udio pozitivnih testova manji od četiri posto.

Tko stoji najbolje?

Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska su jedine članice EU-a koje su ostale u zelenom, ostale su u cijelosti, crvene ili imaju i narančastih dijelova. Susjedna Slovenija u cijelosti je u crvenom. 

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto, ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Umrlo 11 ljudi, 450 hospitaliziranih, 53 na respiratoru. 798 novih 

Danas imamo 798 novih slučajeva od 9898 testiranih.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3943. Među njima je 450 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 53 pacijenta.

Preminulo je jedanaest osoba.

Jučer smo imali 805 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj bio ukupno 3632. Među njima je 440 pacijenata bilo na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru bilo 59 pacijenata. Preminule su 4 osobe.

Posljednje ažuriranje 2 rujna, 2021 od strane admin

(Posjeta 55 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts