I SLUŽBENO: EU je stavila Makedoniju na crnu Covid listu

Top – vesti – Top informacije

Članice EU danas su se složile ukloniti Sjedinjene Države s kodificiranog popisa sigurnih zemalja, što znači da će putnici iz Sjedinjenih Država i pet drugih zemalja biti podvrgnuti strožoj graničnoj kontroli, poput testova na koronavirus i karantene.

Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Makedonija također su uklonjeni s popisa sigurnih zemalja zbog sve većeg broja slučajeva Covid-19.

Cilj je uskladiti pravila za putovanje u EU, iako ne obvezuje članice da slobodno vode svoju graničnu politiku.

Neke zemlje, poput Njemačke i Belgije, već su označile SAD crvenom bojom i traže testove na koronavirus i karantenu, dok Francuska i Nizozemska smatraju Sjedinjene Države sigurnom zemljom.

Popis se temelji na epidemiološkoj situaciji u svakoj zemlji, no uzajamnost je također jedan od čimbenika.

Prosječni dnevni broj novih infekcija u Sjedinjenim Državama porastao je na 450 na milijun s manje od 40 sredinom lipnja. Brojke za Izrael, Kosovo i Crnu Goru su još gore.

Europski “bijeli popis” sada uključuje 17 zemalja, uključujući Kanadu, Japan i Novi Zeland.

Državama članicama EU također se savjetuje da postupno ukinu ograničenja putovanja u posebnim kineskim administrativnim okruzima Hong Kong i Macao.

EU i dalje dopušta ulazak većini cijepljenih putnika, iako se testovi i karantena mogu uvesti povremeno, ovisno o tome u koju zemlju Unije putuju.

Posljednje ažuriranje 30 kolovoza, 2021 od strane admin

(Posjeta 34 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts