Kako se prije zvao Beograd?

Top – vesti – Top informacije

Najstariji naziv za Beograd, koji se pouzdano zna, bio je Singidum. Ovim područjem vladali su Kelti, koji su za svoj teritorij osmislili naziv kao kombinaciju riječi singi – što znači krug i dun – naselje. Stoga se najstariji pisani naziv našeg grada tumači kao kružno naselje ili još vjerojatnije utvrda ovakvog oblika.

Kada su grad osvojili Rimljani u 2. stoljeću, preimenovan je u Singidunum. Pod rimskom vlašću Singidunum je imao vlastitu samoupravu, a status mu je bio sličan statusu kolonija. Građani koji su ga naseljavali nisu imali pravo sudjelovati u političkom životu, za razliku od rimskih građana. S druge strane, bili su dužni plaćati porez.

Pod vlašću Bizanta, u 6. stoljeću ime prelazi na Veligradon. Car Justinijan gradi i obnavlja ovaj teritorij, koji su nakon rimskog razdoblja uništila barbarska plemena: Huni, Goti, Vizigoti… Grad dolazi u dugo očekivano razdoblje mira, ali ne zadugo.

Avari su dolaskom Slavena (sredina 7. st.) spalili i uništili Veligradon koji je dobio današnje ime. Beograd su mu, kako samo ime govori, dali Slaveni zbog svijetle boje kamena kojim je sagrađen. Ime je privremeno uspostavljeno i nikada se više u potpunosti ne gubi. U međuvremenu će se pojaviti i druge varijante, ali su ljudi s ovih prostora u razdoblju od 9. do 11. stoljeća svoje stanište još nazivali slavenskom varijantom Beograd.

Nakratko će biti poznata i pod latinskim imenom Alba Graeca. Za vrijeme njegove vladavine Bugari će promijeniti ime u Alba Bulgarica. Pod Mađarima će uslijediti i nekoliko varijanti: Fehervar, Nandoralba i od 14. stoljeća Nandorfehervar, koji također aludira na bijelu boju. Jedno vrijeme će nositi njemačka imena: Weißenburg i Griechisch-Weißenburg kao i talijanski Castel Bianco (Bijeli dvorac).

Pod Osmanlijama je poznat kao Belgrat i Dar Al Jihad što znači Kuća rata. U 1940-ima, nacisti su osmislili vlastitu varijantu: Prinz Eugen Stadt.

Od domaćih naziva poznat je i kao Biograd, kako ga je Vuk Karadžić nazvao u svom rječniku; kao Biograd na Dunavu i, naravno, najčešća varijanta Beograda, kako su ga krstili stari Slaveni.

Posljednje ažuriranje 25 travnja, 2022 od strane admin

(Posjeta 47 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts