Novi automobili bice intelegentniji

Top – vesti – Top informacije

Još jedan sistem postaće dio obavezne opreme automobila i to od jula 2022. godine.

Evropska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se definiše obavezna ugradnja uređaja za “inteligentno prilagođavanje brzine” (Intelligent Speed Assistance – ISA) na svim novim vozilima i to od 6. jula 2022. godine, piše Revija HAK.

Naimem modelske generacije automobila koje se u prodaji nađu prije tog datuma neće morati da imaju tempomat sve do početka 2024. godine.

Prilagođavanje brzine može biti definisano podacima navigacijskog sistema ili sistema prepoznavanja znakova, koji je takođe sve češći u današnjim automobilima. Na proizvođačima je da obezbijede pouzdanost određivanja brzine, a na državama EU da vode brigu o saobraćajnim znakovima ograničenja brzine, ističe Evropska komisija.

ISA sistem će vozača obavještavati o maksimalnoj dozvoljenoj brzini zvučnim i haptičkim signalom, a potom će sistem i sam automatski reagovati spriječavanjem prekoračenja brzine.

To međutim ne znači da vozač neće moći da vozi brže jer će se sistem moći da “zaobiđe” naglim pritiskom papučice gasa. Naime, predviđa se mogućnost da vozač deaktivira sistem, ali da se on automatski aktivira svaki put kad pokrene motor. Način funkcionisanja je, pojednostavljeno rečeno, kao kod start-stop sistema.

Posljednje ažuriranje 6 prosinca, 2021 od strane admin

(Posjeta 19 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts