Sankcije protiv Rusije

Top – vesti – Top informacije

Sjedinjene Države danas su pozvale Rusiju da povuče svoje vojnike s ukrajinske granice, upozorivši da bi ruska invazija mogla utjecati na donošenje sankcija koje će Moskvu pogoditi teže od svih dosad nametnutih.

“Ne znamo je li predsjednik Putin donio odluku o invaziji. No znamo da je spreman kako bi, odluči li tako, naum mogao ostvariti u kratkom roku”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken .

“Odluči li se Rusija za konfrontaciju kada je posrijedi Ukrajina, mi ćemo, a to smo već jasno dali do znanja, odlučno odgovoriti, a odgovor će uključivati i niz snažnih gospodarskih mjera od čije smo se primjene ranije suzdržavali.”

Blinken je to kazao u latvijskome glavnom gradu Rigi, nakon savjetovanja s ministrima vanjskih poslova NATO-a i Ukrajine o tomu na koji način odgovoriti na, kako tvrdi Kijev – rusko gomilanje više od 90.000 vojnika blizu ukrajinske granice.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da, upotrijebi li Rusija silu protiv Ukrajine, savez raspolaže nizom opcija, među kojima su ekonomske, financijske i političke mjere.

U priopćenju se kaže i da Rusija ne može poduzeti nikakve poteze koji bi rezultirali povlačenjem vojnih snaga zbog velike koncentracije ukrajinskih snaga blizu granice.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je kazao da Rusija na opasan način pokušava krivnju prebaciti na Ukrajinu.

“Europski kontinent trenutačno je možda u vrlo kritičnoj situaciji. Smatramo da je potrebno pokazati snagu, kako bismo izbjegli potrebu da je dokazujemo kasnije”, rekao je.

Posljednje ažuriranje 1 prosinca, 2021 od strane admin

(Posjeta 18 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts