Rusija s jasnom porukom – izvršiti pritisak na Prištinu

Top – vesti – Top informacije

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da je vrijeme za pritisak na Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa sjevera Kosova i Metohije.

Zakharova smatra da bi to trebalo učiniti kako bi se spriječilo da situacija preraste u otvoreni sukob.

Naglasio je da je Rusija zabrinuta zbog rastućih tenzija na sjeveru Kosova i Metohije, uzrokovanih neodgovornim postupcima Prištine.

“Očigledno je da se događaji odvijaju prema scenariju od lošeg do goreg”, rekla je Zakharova u komentaru objavljenom na službenoj web stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Istaknula je kako formiranje Zajednice srpskih općina, koje je zamišljeno kao način da se zajamči poštivanje prava i interesa Srba na Kosovu, ostaje “mrtvo slovo na papiru” zbog sabotaže Prištine.

Zakharova je rekla kako Priština želi uspostaviti potpunu kontrolu nad teritorijom cijele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata “samoproglašene države Kosovo”.

Smatra da postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocjenu ili osudu u Bruxellesu, koji je ovlašten pomoći u traženju rješenja problema između Beograda i Prištine, kao i u Washingtonu.

Prema njezinim riječima, snage NATO -a na Kosovu i Misija Europske unije za vladavinu prava imaju potrebne mandate za sprječavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila i osiguravanje mira.

Zakharova je naglasila da je vrijeme za snažan pritisak na Prištinu da povuče specijalne policijske jedinice sa sjevera Kosova i Metohije i spriječi eskalaciju u otvoreni sukob.

Posljednje ažuriranje 28 rujna, 2021 od strane admin

(Posjeta 55 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts