Odšteta ZBOG smrtI od korone….

Top – vesti – Top informacije

“Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo preduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće”, rekao je direktor KBC Zagreb

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtjev za odštetu, tačnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od kovida-19 za koju porodica, iz jednog malog mjesta na istoku zemlje, smatra da se zarazila u zdravstvenoj ustanovi.

Porodica je od Kliničko bolničkog centra (KBC) Zagreb tražila odštetu od 632.000 kuna (oko 84.300 eura) i plaćene advokatske troškove, objavio je danas Jutarnji list.

“Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo preduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće”, rekao je direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić.

Još nije poznato da li će porodica da podigne sudsku tužbu, ali bez obzira na ovaj slučaj, postoji mogućnost da tužbe zbog kovida-19 budu znatno češće s obzirom na to da pandemija još ne pokazuje smirivanje.

U slučaju iz KBC Zagreb radilo se o pacijentkinji koja je u bolnicu došla zbog povrede rebara. Testirana je i bila je negativna na kovid-19, ali poslije nekoliko dana njen test je bio pozitivan pa je premještena je u Kliničku bolnicu Dubrava, gdje je 6. decembra prošle godine umrla.

U KBC-u Zagreb ističu da su se poštovali svi kovid protokoli.

Tokom prošle godine u zdravstvenim ustanovama postojale su smjernice koje omogućavaju odredjeni stepen zaštite od infekcije zdravstvenih radnika i pacijenata, ali je i s njima mogućnost prenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni.

Međutim, od trenutka postojanja vakcine značajno se povećava bezbjednost, ali samo ako su prije svih vakcinisani zdravstveni radnici. To je razlog što je u pojedinim zemljama, među kojima su Italija, Francuska, Grčka i Mađarska, obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike, piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj je situacija s vakcinacijom zdravstvenih radnika još uvijek loša, piše Jutarnji list. Više od 80 odsto ljekara se vakcinisalo, ali tek polovina medicinskih sestara i tehničara.

Posljednje ažuriranje 28 kolovoza, 2021 od strane admin

(Posjeta 43 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts