Najbolji film 2022

Top – vesti – Top informacije

Filmska mašinerija, iako još nismo došli do polovice godine, predstavila nam je nemali broj filmova o kojima smo se kao publika raspričali. Kad smo još početkom ožujka pokušali istražiti najbolje filmove 2022. godine, iznenadili smo se koliko je naslova u tako kratko vrijeme zaplijenilo pažnju kritike i obožavatelja. Na drugi pogled, takav nas scenarij ne mora čuditi; nakon dvije godine, vratili su se punom snagom najveći filmski festivali, kao što su onaj u Veneciji i Berlinu, održale su se ključne dodjele nagrada, a kino dvorane ponovno su se počele puniti s ublažavanjem epidemioloških mjera.

Najviše se, očekivano, pričalo o filmu The Batman koji je Roberta Pattinsona postavio u jednog od najslavnijih likova u povijesti. Lavina pozitivnih recenzija zatrpala je film u režiji Matta Reeves, a Zoe Kravitz i Pattinson u kratko su vrijeme postali ultimativni tandem.

Everything Everywhere All at Once

Međutim, vrlo suptilno i bez gigantske promocije koja je pratila druge filmove izašao je naslov Everything Everywhere All at Once i dobio visoke ocjene kritičara i publike koja ga je dobila priliku gledati. Štoviše, trenutno je jedan od najbolje ocijenjenih filmova ove godine, a što se skriva iza upečatljivog naslova otkrivamo vam u nastavku.

Kao iza brojnih hvaljenih naslova posljednjih godina, iza ovog također stoji produkcijska kuća A24 o čijim smo vam filmovima pisali ovdje. Izašao je službeno u ožujku, a još uvijek čekamo da izađe na streaming servisima odnosno u hrvatskim kinima. Everything Everywhere All at Once režirali su zajedno Daniel Kwan i Daniel Scheinert, a film nam je prvo zapeo za oko zbog eklektične glumačke ekipe.

U njemu glume Michelle Yeoh (Crazy Rich Asians), Stephanie Hsu (The Marvelous Mrs. Maisel), Jenny Slate (Gifted, Big Mouth), Ke Huy Quan (The Goonies), Harry Schum Jr. (Love Hard), Jamie Lee Curtis (Halloween, Knives Out, A Fish Called Wanda) i James Hong (Mulan). Nakon premijere, film je uspio dosegnuti profit od 20 milijuna dolara što je za arthouse naslove ogroman uspjeh. Postao je tako četvrti najuspješniji film za A24 i to tek na početku svog postojanja.

JEDAN OD NAJBOLJIH FILMOVA 2022.

Radnja se vrti oko Evelyn Wang (Yeoh) koja igra majku kojoj svakodnevica u posljednje vrijeme ne ide od ruke. Sa svojim suprugom Waymondom vodi praonicu rublja koju je sve teže održati na životu , a trenutno ima i bračnih problema. Igrom slučaja i u trenutku kad najmanje očekuje, nailazi na ‘multiverse’ odnosno mjesto u kojoj se spajaju razni kozmosi i u kojima može istražiti sve one životne puteve i scenarije koji se nikad nisu obistinili. Međutim, ubrzo shvaća opasnost multiversea i iako bi bila posljednja osoba koju bismo na prvu vidjeli kao superjunakinju, upravo Evelyn mora spasiti ono najvažnije što ima – svoju obitelj.

Osim što obiluje akcijskim scenama, film je (po recenzijama kritičara i publike) specifičan po dinamičnom dijalogu, kompleksnim međuljudskim odnosima koje prikazuje, humoru i prije svega fantastičnoj postavi koja svojim likovima daje novu dimenziju. U pitanju je pravi splet žanrova, film koji je teško staviti u jednu kategoriju i žanr je sam za sebe, a iako ima dozu napetosti – u suštini je ovo impresivna obiteljska i osobna priča o međuljudskim odnosima.

Posljednje ažuriranje 23 travnja, 2022 od strane admin

(Posjeta 380 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts