Nove mjere za pandemiju u Sloveniji od ponedjeljka, ali nema zaključavanja zemlje

Top – vesti – Top informacije

Slovenska vlada, u pokušaju da obuzda nagli rast epidemije, sinoć je donijela niz novih restriktivnih mjera, ali ih nije odlučila zatvoriti drzavu, kako su preporučili pojedini zdravstveni stručnjaci, čiji je kapacitet za oboljele od Covid-19 na rubu izdržljivosti.

Nove mjere stupaju na snagu u ponedjeljak, uključujući smanjenje broja šankova i zabranu okupljanja ljudi koji nisu članovi istog kućanstva.

Dobna granica za osobe koje moraju imati PVT potvrde (preživjeli, cijepljeni, testirani) smanjena je s prethodnih 15 na 12 godina, a potvrde za Covid-19 smatrat će se valjanima samo uz identifikaciju osobnim dokumentom.

Moći će raditi ugostiteljski objekti pri čemu će im radno vrijeme biti skraćeno i trajat će od 5 do 22 sata, a gosti će moći posluživati ​​samo za stolovima i na odgovarajućoj udaljenosti.

Za svakog posjetitelja potrebno je osigurati najmanje 10 kvadrata prostora, u trgovinama na ulazu treba naznačiti koliko osoba može biti unutra istovremeno, platnene maske se više ne mogu koristiti, već moraju biti kirurške ili tipske FFP2, priopćeno je iz Vlade nakon sjednice koja je trajala do kasno u noć.

Do daljnjega su zatvoreni svi noćni klubovi i diskoteke, posjetitelji javnih kulturnih i sportskih događanja moraju sjediti na primjerenoj udaljenosti, a za pohađanje vjerskih obreda i razmak između vjernika obavezan je PVT i maska.

Vlada se nije odlučila za online nastavu u školama, već je naložila da se učenici testiraju na koronavirus tri puta dnevno od ponedjeljka, 15. studenog, dva puta tjedno, kao i do sada.

Nakon izvanredne sjednice Vlade o zaključcima su govorili epidemiolozi i ministar zdravstva Janez Poklokar, a ne premijer Janez Janša i dva potpredsjednika, kako je prvo najavljeno.

– Zdravstvena situacija u zemlji je alarmantna i vjerujemo da će mjere koje smo poduzeli brzo utjecati na epidemiju. Nadolazeći dani bit će teški i zdravstvena zaštita bit će stavljena na kušnju. Jedina uistinu učinkovita mjera u sadašnjoj situaciji mogla bi biti cijepljenje, rekao je Poklokar u priopćenju nakon sjednice.

Posljednje ažuriranje 6 studenoga, 2021 od strane admin

(Posjeta 38 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts