Kako će se nova školska godina proteći u zemljama regije

Top – vesti – Top informacije

Učenici u Grčkoj morat će doći u školu ili s potvrdom o cijepljenju (za dobnu skupinu od 12 do 17 godina) ili s potvrdom o Covid-19 izdanoj u posljednjih šest mjeseci. U protivnom će morati dva puta tjedno polagati kovidijatni test i donijeti negativan rezultat testa pri ulasku u školu.
Srbija predviđa tri modela rada u školi, ovisno o situaciji s epidemijom
Za razliku od prošle godine, kada je većina učenika na Balkanu većinu vremena učila na daljinu, ove je godine većina zemalja u regiji najavila početak školske godine 2021/2022 uz fizičku prisutnost.

Međutim, u slučaju povećanja broja slučajeva Covid-19, gotovo sve zemlje pripremile su alternativno online obrazovanje.

U Makedoniji školska godina počinje redovito, uz fizičku prisutnost u osnovnim i srednjim školama, i odvijat će se prema jasno definiranim zdravstvenim protokolima. U Ministarstvu zdravstva kažu da se takva strategija pokazala dobrom prošle školske godine, kada je 40% učenika pohađalo tjelesni odgoj.

No, iznimka od ove odluke bit će djeca s rijetkim bolestima ili teškoćama u razvoju, djeca koja dolaze iz obitelji s kronično bolesnim članovima obitelji, na zahtjev roditelja, ili iz drugih nemedicinskih razloga, uz dopuštenje škole.

Evo kako druge balkanske zemlje planiraju započeti školsku godinu:

Grčka
Školovanje u Grčkoj ove godine neće biti na daljinu, a vlada će tražiti druge mjere za borbu protiv mogućih izbijanja koronavirusa, rekla je zamjenica grčkog ministra obrazovanja Zeta Makri.

“Nećemo se vratiti na učenje na daljinu jer imamo cijepljenje.”

rekla je dodavši kako će u iznimnim slučajevima biti ustupaka od mjere.
Škole u Grčkoj otvorit će se 13. rujna, kao i obično, pod strogim sigurnosnim protokolima protiv Covid-19. Oko 75-80 posto učitelja je cijepljeno ili im je barem određen termin cijepljenja.

Učenici će morati doći u školu ili s potvrdom o cijepljenju (za dobnu skupinu od 12 do 17 godina) ili s potvrdom o Covid-19 izdanoj u posljednjih šest mjeseci. U protivnom će morati dva puta tjedno polagati test kojota i donijeti negativan rezultat testa pri ulasku u školu.

Učitelji koji nisu cijepljeni i nisu imali Covid-19 morat će dva puta tjedno obaviti laboratorijski test na Covid-19. Necijepljeni učitelji obavit će ispitivanja o svom trošku u privatnim laboratorijima. U slučaju da učitelj ne dostavi bilo koji od ovih dokumenata, bit će privremeno otpušten bez plaće.

Turska
Turska će obrazovni proces započeti 6. rujna uz fizičku prisutnost, a nastavnici i školsko osoblje koje nije cijepljeno morat će obaviti PCR test najmanje dva puta tjedno, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Za studente i osoblje na necijepljenim sveučilištima bit će potreban i PCR test. Ministar zdravstva Fahrettin Koca pojasnio je da će obvezni redoviti PCR testovi koji se zahtijevaju od necijepljenih ljudi u Turskoj biti besplatni.

Studenti koji imaju dobar razlog da ne pohađaju nastavu moći će nastaviti svoje učenje na daljinu putem internetskih platformi.

U Turskoj se uz dopuštenje roditelja mogu cijepiti djeca starija od 15 godina, kao i djeca s kroničnim bolestima starija od 12 godina. Više od 80 posto turskih učitelja do sada je cijepljeno s najmanje jednom dozom cjepiva protiv covida-19, a više od 70 posto je reimunizirano.

Rumunjska
Školska godina u Rumunjskoj počinje u školama 13. rujna, rekao je ministar obrazovanja Sorin Campjanu. Nastava će se izvoditi uz fizičku prisutnost samo ako broj pacijenata ne prelazi 6 osoba na 1.000 stanovnika.

Roditelji će dobiti obrasce u kojima se mogu složiti ili ne s cijepljenjem djece starije od 12 godina. Rumunjska je početkom lipnja počela cijepiti djecu u dobi od 12 i više godina protiv Covid-19.

Albanija
Albanski ministar obrazovanja, sporta i mladih Evis Kushi izvijestio je da je početak nove školske godine 2021.-2022. Odgođen i da će on, umjesto 13. rujna, kako je najavljeno, početi 27. rujna, jer je “odlučeno za nastavak razdoblja dodatne nastave ”.

Kushi je objasnio da tijekom dodatnog nastavnog razdoblja, koje počinje 1. rujna, učenici nisu obvezni svakodnevno ići u školu, dok će učitelji i svo školsko osoblje biti tamo puno radno vrijeme radi pružanja dodatne nastave i raznih sportskih, umjetničkih i kulturnih aktivnosti.

Albanski premijer Edi Rama u međuvremenu je upozorio da bi zemlja mogla uvesti obavezna cjepiva protiv Covid-19 za sveučilišne profesore i studente.

Srbija
Krizni stožer Srbije u borbi protiv koronavirusa odlučio je da školska godina u zemlji počinje 1. rujna, u trajanju od 45 minuta, rekao je ministar obrazovanja Branko Ružić.

Zemlja predviđa tri modela rada u školi, ovisno o situaciji s epidemijom. Prema prvom, učenici će sjediti zajedno na klupama i nositi maske dok razgovaraju, a cijepljeni učitelji neće nositi maske ako se ne približe učeniku na udaljenosti manjoj od 1,5 metara.

Drugi model primjenjivat će se na učenike sedmog i osmog razreda, koji će jednog dana pohađati školu, a jednog dana online. Prema trećem modelu, koji će se primjenjivati ​​u općinama s najvećim brojem zaraženih covidom-19, provodit će se online nastava za srednjoškolce i kombinirana nastava za učenike osnovnih škola.

Općine u zemlji bit će podijeljene u zelenu, žutu i crvenu zonu, ovisno o tijeku pandemije, a u vrtićima i predškolskim skupinama djeca neće nositi maske, kao ni cijepljeni odgojitelji.

Slovenija
U Sloveniji nova školska godina počinje 1. rujna, uz uvjet za redovno testiranje školskog osoblja u slučajevima kada nisu cijepljeni protiv kovidija. Ravnatelji škola dobili su pravilnik prema

Posljednje ažuriranje 30 kolovoza, 2021 od strane admin

(Posjeta 46 puta, 1 Posjeta danas)

Related posts