Treća doza neće pružiti kolektivni imunitet.

Top – vesti – Top informacije

Ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, posle sednice Kriznog štaba, čiji je član, rekla je da u Srbiji postoji blagi porast broja obolelih, ali da je situacija i dalje stabilna.
„Kada je reč o hospitalizovanim pacijentima poslednjih meseci, preko 99 odsto njih nije vakcinisano, a među onima koji su umrli od posledica infekcije nema nijednog koji je u potpunosti imunizovan“, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je veći deo sastanka bio posvećen tome kako uticati na povećanje obuhvata vakcinacijom i da to nije samo pojedinačna odgovornost, već i kolektivna.

„Ne štitimo samo sebe, već i one koje volimo“, rekao je Kisić Tepavčević.

Do danas je u Srbiji vakcinisano 2.772.927 osoba, a obe doze je primilo 2.642.507 osoba. Oko 49% građana Srbije dobilo je najmanje jednu dozu vakcine, a Kisić Tepavčević je rekla da taj procenat nije dovoljan.

Rekla je da je posebno poražavajuće što je imunizovano samo 17,42 procenta stanovništva starosti od 18 do 30 godina.

„Mladi moraju da shvate da mogu da se razbole, da verovatno neće imati teži oblik bolesti, ali taj virus nose i mogu ga prenijeti drugima“, rekla je Kisić Tepavčević.

Odgovarajući na pitanje o trećoj dozi, ministar je rekao da će svi koji su dva puta vakcinisani sigurno otići da prime treću dozu ako se pokaže neophodnim, ali je upozorio da je sada prioritet vakcinacija nevakcinisanih radi sticanja kolektivnog imuniteta.

Prema njenim rečima, istraživanje za treću dozu se još uvek radi, kao i da to sada rade proizvođači i istakla da je dokazano da imunitet posle vakcinacije traje duže nego što se prvobitno mislilo.

Ona je istakla da nije primećen veliki broj zaraženih koji su prethodno bili vakcinisani i da zaraženi i vakcinisani nisu imali teške oblike bolesti.

Povodom informacija da neki klinički centri zahtevaju PCR testove zaposlenih koji nisu vakcinisani po povratku sa odmora i pitanja da li je to praksa u svim bolnicama, ona je odgovorila da je jedna od mera koja se može preduzeti pojedinačno, iz bolnice u bolnicu, u zavisnosti od epidemiološke situacije, moguće je tražiti od zaposlenih posle odmora dokaz da nisu zaraženi.

Posljednje ažuriranje July 14, 2021 od strane admin

(Poseta 1,060puta, 1 Posete danas)

Related posts