Gde se najbolje zivi u 2021 godini?

Top – vesti – Top informacije

Britanski časopis “Ekonomist” je rangirao ukupno 140 svetskih gradova kako bi saznao koji su najkvalitetniji gradovi za život u 2021. godini.

Pandemija korona virusa imala je negativan uticaj ne samo na zdravlje građana, već i na mnoge druge oblasti života, a doprinela je i da Beč izgubi krunu najboljeg svetskog grada za život, i to od novozelandskog Oklanda – grada koji leži na više od pedeset vulkana.

Posle tri godine uzastopne titule najboljeg grada za život, Beč je u rangiranju Economic Intelligence Unit-a ispao čak i iz prvih deset, i sada se nalazi na 12. poziciji.

Okland je proglašen najboljim gradom za život, a na drugom mestu je japanska Osaka, dok je treći Adelejd u Australiji. Na kraju liste se ponovo nalazi sirijski Damask, u kome građanski rat besni već deset godina.

Pandemija je širom sveta umanjila kvalitet života, a prosečan pad je iznosio sedam poena u poređenju sa predkriznim periodom. Šest od deset najboljih gradova se nalazi u Australiji i Novom Zelandu, zemljama gde su mere protiv pandemije omogućile građanima relativno normalan život.

Više epidemioloških zaključavanja i opterećenje zdravstvenih sistema u evropskim zemljama, u poređenju sa ostatkom sveta, doprineli su i lošijem rangiranju metrpola Evrope. Svega dva evropska grada su se našla među prvih deset – Cirih i Ženeva, sedmi i osmi na listi. Inače, najveći pad od evropskih gradova pretrpeo je Hamburg, koji je pao za 34 mesta, na 47. poziciju.

Za potrebe ovog istraživanja, britanski časopis “Ekonomist” svake godine uzima u obzir 140 gradova širom sveta. Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, poput zdravstvenog sistema, obrazovanja, kulture, infrastrukture, ali i socijalna bezbednost, politička stabilnost i stopa kriminala.

Posljednje ažuriranje July 4, 2021 od strane admin

(Poseta 22puta, 1 Posete danas)

Related posts