KAZAHSTAN Uvodi NOVI POREZ NA ELEKTRIČNU ENERGIJU SAMO ZA RUDARE KRIPTA

Top – vesti – Top informacije

Rudari kriptovaluta u Kazahstanu platiće više od ostalih potrošača za električnu energiju koju koriste za kovanje digitalnih kovanica. Predsednik zemlje potpisao je zakon kojim se uvodi dodatna nadoknada za energiju za energetski intenzivne industrije.

Rudari novca u Kazahstanu plaćaju dodatnu naknadu za kilovat-sat električne energije

Subjekti kripto-rudarstva u Kazahstanu platiće doplatu za struju koju sagore. Ove nedelje je predsednik Kasim-Jomart Tokaev potpisao novi zakon kojim se menjaju zakoni republike Centralne Azije „o porezima i drugim obaveznim uplatama u budžet“.

Predlog zakona, koji je Senat usvojio ranije u junu, uvodi novu nadoknadu od 1 kazahstanske tenge (približno 0,0023 dolara) po kilovat-satu koji rudari koriste za kripto valutu. Nova stopa električne energije biće uvedena od 1. januara 2022. godine, objavio je Forklog.

Vlasti Nur-Sultana tvrde da će dodatna naknada “izvući iz senke” one rudare kriptovaluta koji trenutno rade u sivoj ekonomiji. Albert Rau, izaslanik kojeg su lokalni mediji imenovali za autora zakona, rekao je da ne može predvideti nikakve “kritične posledice” njegovog usvajanja. Rau insistira da je parlament odobrio “vladinu verziju” prvobitno predloženih amandmana.

Kripto industrija strahuje da će nova stopa električne energije odvratiti kineske rudare

Predstavnici kripto-sektora ne slažu se sa stavom Raua, upozoravajući da će do tog poteza doći u vrlo neprikladnom trenutku. Članovi kazahstanskog Nacionalnog blokčejna i industrijskog udruženja za centre podataka o kriptovalutama rekli su da će odluka “imati vrlo negativan uticaj na investicionu atraktivnost te industrije”.

Glavna zabrinutost je da bi ta naknada mogla da odvrati kineske kompanije koje traže druge jurisdikcije suočene sa tekućom operacijom kopanja kriptovaluta u Narodnoj Republici. Kazahstan se smatrao među ostalim potencijalnim rudarskim destinacijama, jer se tokom poslednjih nekoliko godina zemlja postepeno zagrevala za kripto-industriju.

U maju je Bit Mining sa sedištem u Šenženu najavio planove za izgradnju rudarskog data centra od 100 MV u Kazahstanu u partnerstvu sa dve lokalne kompanije. U junu, dok su kineske vlasti pojačale pritisak na rudarstvo bitkoina, kompanija je tamo počela da snabdeva rudarske objekte. Ranije ovog meseca, proizvođač hardverskog hardvera sa sedištem u Hangdžouu Hanaan otvorio je prodajni servisni centar u Kazahstanu, pošto više kineskih rudara razmišlja o preseljenju u Centralnu Aziju.

Posljednje ažuriranje July 1, 2021 od strane admin

(Poseta 14puta, 1 Posete danas)

Related posts