Orban: Nećemo dozvoliti gej aktivistima da uđu u škole

Top – vesti – Top informacije

Uzaludni su napori Evropske unije da primora Mađarsku da ukine zabranu promovisanja homoseksualnosti u školama, izjavio je danas premijer Viktor Orban na dan stupanja na snagu kontroverznog zakona.

„Vlada neće dozvoliti LGBT aktivistima da ulaze u škole“, rekao je Orban.

Podsetimo, novi zakon zabranjuje prikazivanje i promociju rodnog identiteta, osim pola nakon rođenja, promene pola i homoseksualnosti mlađe od 18 godina u školama, na televiziji i u oglasima. Zakon predviđa listu udruženja kojima je dozvoljeno da proučavaju seksualnost.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien upozorila je Mađarsku da mora da ukine zakon, u suprotnom će se na zemlju primeniti evropski zakon. Ali Orban je odgovorio da samo Mađarska ima pravo da odlučuje kako će školovati i odgajati svoju decu. Zakon je kritikovan u zemlji i inostranstvu, a protiv njega su održani protesti, a grupe za ljudska prava tražile su povlačenje zakona.

“Evropski parlament i Evropska komisija žele da dozvole LGBT aktivistima i organizacijama da uđu u vrtiće i škole. Mađarska to ne želi”, napisao je Orban na Fejsbuku, rekavši da je to stvar nacionalnog suvereniteta.

„Birokrate u Briselu nemaju pravo da se mešaju u ovo i, šta god da kažu, nećemo dozvoliti LGBT aktivistima pristup našoj deci“, dodao je on.

Orban, koji je na toj funkciji od 2010. godine, a predstoje mu izbori sledeće godine, postao je još konzervativniji i militantniji u promovisanju, kako kaže, tradicionalnih katoličkih vrednosti pod pritiskom liberalnog Zapada. Opoziciona stranka Jobbik takođe je podržala zakon u parlamentu. Međutim, danas su nevladina organizacija Amnesti International i Udruženje mrzitelja pustili ogroman balon duginih boja iznad zgrade mađarskog parlamenta, protestujući protiv zakona.

„Njihov cilj je zbrisati članove LGBT zajednice iz javnosti“, rekao je David Viig, direktor Amnesti International u Mađarskoj.

Posljednje ažuriranje July 8, 2021 od strane admin

(Poseta 1,018puta, 1 Posete danas)

Related posts