Zaev: Makedonski jezik i identitet su van pregovora

Top – vesti – Top informacije

Makedonski jezik i identitet su van pregovora, nemamo dileme da razgovaramo sa opozicijom.

Makedonski jezik i makedonski identitet su izvan pregovora sa Bugarskom, koja im je jasna i u manjoj meri pogođena problemom, svih država članica Evropske unije, čitavog regiona i čitavog demokratskog sveta vođenog SAD, rekao je premijer danas u Ohridu Zoran Zaev na zajedničkoj konferenciji za štampu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom, nakon foruma za dijalog iz Prespanske konferencije.

Zaev je ovo rekao kao odgovor na novinarsko pitanje za MIA u vezi sa rezolucijom za definisanje i zaštitu makedonskih stavova u pregovorima sa Bugarskom, za koju je lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio da će je podneti sledeće nedelje i pozvao na prihvatanje vlasti, naprotiv, rekla je da će potvrditi da je pregovarala o identitetu.

Zaev je naglasio da su Mickoskijeve optužbe na njegov račun da je odgovoran za bugarski veto, da predaje makedonski jezik i da je makedonski identitet van zdravog razuma.

  • Uvek smo bili inkluzivni, transparentni u procesu i tako ćemo nastaviti. Nemamo dileme da razgovaramo o sebi sa opozicijom i želimo da vidimo bilo koji dokument ili slično, ali pre i iznad štitićemo državne interese sa svih mogućih aspekata, sa aspekta onoga što još uvek radimo štiteći svoje dostojanstvo, svoje identiteta, našeg makedonskog jezika i naše jedinstvenosti kao makedonskog naroda, ali i zaštite njihovih državnih pozicija u cilju postizanja rešenja u kojem mu ne sme ništa nedostajati, niti će biti stavljen u bilo kakve razgovore ili pregovore, što nije naša svetost, a to je makedonski jezik i makedonski identitet, Zaev je odgovorio u odnosu na to da li je imao uvid u rezoluciju i da li će je uzeti u obzir.

Naglasite da se spor rešava dijalogom, diplomatijom, razgovorima, koji su u skladu s tim postavljeni za postizanje naših strateških ciljeva.

  • NATO je to postigao, drugi strateški cilj je da se nastavi kroz poglavlja u pristupanju EU. I u takvim okolnostima mogu još jednom da potvrdim da u Bugarskoj nismo razgovarali o makedonskom jeziku i makedonskom identitetu, rekao je Zaev.

Dodao je da očekujemo da Evropa zaštiti identitete svih, uključujući i naš.

-Usput, Republika Bugarska kaže da prihvata realnost za makedonski jezik i makedonski narod, razgovarali smo o mapi puta prema kojoj definišemo područja, zadužili smo institucije i postavili rokove za povećanje efikasnosti saradnje između dva. Na primer, intenzitet komisije za istorijsko obrazovanje, koliko često se sastaju, kako bi ih podstakao da pronađu rešenja koja neće stvoriti prijatelje, a ne rešenja koja neće učiniti, kaže Zaev.

Premijer je naglasio da se za jezik odnosi samo ona formulacija, što sam već rekao, i da je to reč za slične, ali različite i međunarodno priznate jezike.

-VMRO-DPMNE podneće skupštini sledeće nedelje rezoluciju u kojoj se definišu i štite makedonske pozicije u pregovorima sa Bugarskom, najavio je danas Mickoski.

Na konferenciji za novinare rekao je da tekst rezolucije, koji bi trebalo da rezultira nacionalnim konsenzusom, preprekom svim napadima i uvredama zbog manipulacije, nije delo VMRO-DPMNE, već ga definišu MANU i UKIM.

Pozvao je vlasti da ga prihvate, a ako to ne bi učinio, kako je rekao, pokazao bi samo da pregovara o svom identitetu. Mickoski je rekao da sepak očekuje da SDSM stoji iza nacionalnih interesa Makedonije.

Posljednje ažuriranje July 2, 2021 od strane admin

(Poseta 12puta, 1 Posete danas)

Related posts