Predsednici parlamenata zapadnog Balkana pozvali su EU da ubrza proširenje

Top – vesti – Top informacije

Zajednička deklaracija koju su u Briselu potpisali predsednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana, Evropskog parlamenta i parlamenata Slovenije i Portugalije, potvrdila je centralnu ulogu parlamenata u procesu proširenja EU.

Oni su takođe pozvali na ubrzanje procesa proširenja EU na zapadni Balkan.

Strane će dalje promovisati inkluzivni dijalog i razmenu mišljenja, negovati međusobno razumevanje i pomirenje na zapadnom Balkanu i promovisati kulturu međustranačkog dijaloga i konsenzusa u ključnim reformskim oblastima, uključujući vladavinu zakona i vladavinu zakona.

Tekst usvojene deklaracije obnovio je posvećenost jačanju parlamentarne demokratije kroz međuparlamentarni dijalog i upotrebu podrške Evropskog parlamenta u oblastima posredovanja i dijaloga, izgradnje parlamentarnih kapaciteta, posmatranja izbora i aktivnosti u oblasti ljudskih prava.

U deklaraciji je izražena zahvalnost za činove solidarnosti i saradnje između Evropske unije i zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije Kovid-19 i njenih posledica i pozdravljena finansijska podrška EU održivom razvoju i dugoročnoj socijalno-ekonomskoj konsolidaciji u Region.

Naglašena je važnost efikasne tržišne ekonomije i regionalnog zajedničkog tržišta kao „kamena temeljca socijalno-ekonomske otpornosti i evropskih integracija čitavog zapadnog Balkana“ i izražena podrška sprovođenju Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan.

Priznati su i izazovi koje je pandemija Kovid-19 dovela do svakodnevnog funkcionisanja parlamenata, ali je takođe izostala mogućnost prilagođavanja institucija u ispunjavanju njihove zakonodavne, nadzorne uloge u pandemijskom i postpandemijskom periodu.

U zajedničkoj deklaraciji, predsednici parlamenata naglasili su važnost uključivanja regiona u Konferenciju o budućnosti Evrope i pozvali Savet EU da ispuni svoja obećanja i hitno preduzme odlučne mere za ubrzanje procesa proširenja kao „geostrateške investicije“ snažna i ujedinjena Evropa “.

Oni će poboljšati zakonodavstvo i izgraditi kapacitete relevantnih odbora za praćenje zaštite životne sredine kako bi se uskladili sa borbom protiv klimatskih promena i ponovo potvrdili posvećenost vršenju funkcija predsednika parlamenta zapadnog Balkana u redovnim intervalima.

Posljednje ažuriranje June 28, 2021 od strane admin

(Poseta 13puta, 1 Posete danas)

Related posts