Janša traži brži tempo proširenja EU

Top – vesti – Top informacije

Početak slovenačkog predsedavanja EU obeležili su zahtevi za bržim proširenjem Unije i skandal.
Slovenački premijer Janez Janša traži brži tempo proširenja EU na Balkanu. “Uvereni smo da ljudi sa zapadnog Balkana zaslužuju evropsku budućnost”, rekao je danas na konferenciji za novinare u Kranju.

Iskustvo iz poslednjih godina pokazalo je da druge zemlje povećavaju svoj uticaj tamo gde EU to ne čini, rekao je Janša, dodajući da bi to moglo dovesti do problema koji će morati da se završe u EU. Kao primer, Janša je naveo Belorusiju, gde je autoritarni predsednik Lukašenko primenio nasilje nad opozicijom.

Slovenačko predsedavanje je EU, inače počeo skandalima. Naime, na osnovu Evropske komisije sa slovenačkim premijerom Janšom, potpredsednik EK Frans Timermans juče je bojkotovao porodičnu fotografiju u Kongresnom centru Brdo. Timermans je to učinio, kaže, jer se Janša ranije žalio na navodne komunističke sudije i izaslanike u svojoj zemlji. Kao što se kaže, bila je duga i prikazana fotografija sudija koje je Janša kritikovao.

Socijaldemokrata Timermans rekao je nemačkom listu „Suddeutsche Zeitung“ da ne može jednostavno da bude na istom podijumu sa Janšom, pošto je „neprihvatljivo napao i oklevetao“ dvojicu sudija i dva člana socijaldemokratske parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu. Nezavisnost sudstva i poštovanje uloge izabranih predstavnika osnovni su stubovi vladavine zakona bez kojih EU ne bi mogla da funkcioniše, dodao je Timermans.

Posljednje ažuriranje July 2, 2021 od strane admin

(Poseta 12puta, 1 Posete danas)

Related posts